• OK 77 on vuonna 1977 perustettu suunnistuksen erikoisseura
  • Kotipaikka Kauniainen, toiminta-alue pääkaupunkiseutu
  • Järjestää suunnistukseen liittyvää toimintaa lapsille, nuorille ja aikuisille
  • Kuuluu Suomen Suunnistusliiton FSO:n (Finlands Svenska Orienteringsförbund) suunnistusalueeseen
  • Jäseniä noin 300

Historia

OK 77 perustettiin 12.12.1977 Kauniaisissa Svenska skolcentrumin ruokailusalissa. Kauniaisten nuorisotalolla pidettiin koko syksyn kestäneen vilkkaan julkisen keskustelun päätteeksi 22.11.1977 kokous, jossa kokoontuneet päättivät äänin 28-8 perustaa suunnistuksen erikoisseuran.

Päätös tehtiin historiallisessa ympäristössä, sillä Kauniaisten nuorisotalon (silloinen Grankulla samskola) pihasta juostiin Suomen ensimmäinen siviilisuunnistuksen kilpailu 4.11.1923. OK 77 kunnioitti sittemmin tapahtumaa järjestämällä v. 1983 kansallisen kilpailun nimeltä Suomen Suunnistus 60 vuotta.
 
Seuran perustamisen takana oli ajatus yhdistää ruotsinkielisen suunnistusliiton (FSO:n) pääkaupunkiseudulla toimivat, Suomen suunnistushistoriassa uraauurtavaa työtä tehneet, mutta 70-luvun lopulla jo parhaat päivänsä nähneet suunnistusseurat: HIFK (ensimmäisen kilpailun järjestäjäseura), IK Örnen (Suomen ensimmäinen suunnistuksen erikoisseura), Grankulla IFK, Esbo IF sekä lukuisa määrä vain kouralliseen aktiiveihin kutistuneita pienseuroja kuten Kilo IF, Drumsö IK (Dicken), Kronohagens IF (Kiffen), Kruunuhaan Reima, Kyrkslätt IF.
 
Yhdistymishanke ei täysin onnistunut, sillä vain GrIFK luopui suunnistustoiminnasta uuden seuran hyväksi, mikä helpotti kotipaikan valintaa. Useimmat muut yllä mainituista seuroista ovat sittemmin suunnistuksen osalta kuihtuneet olemattomiin. Perustamishetkellä seuralla oli 66 jäsentä, joista vajaa kolmannes oli uusia suunnistajia.
 

Seuratyön tähtihetkiä

Seuratyön hedelmät mitataan kilpailumenestyksellä ja onnistuneilla kilpailujärjestelyillä. Seura on kasvattanut yli kymmenen maajoukkuesuunnistajaa (yleiseen ja nuorten sarjoihin). SM-kisoissa on (vuoteen 2020 mennessä) kertynyt 175 SM-mitalia joista 50 Suomen mestaruutta. Niistä yleisestä sarjasta peräisin ovat kaksi mestaruutta (Mikael Donner, pitkä matka 1996 ja Åke Jacobson, PreO 2014), yksi hopea ja viisi pronssia. Suurviesteissä olemme olleet kolmansia sekä Jukolassa (1998) että Venlojen viestissä (2003). Pykälän heikommin (4.) ovat huippusijoituksemme Nuorten Jukolassa (1986) ja H43-viestissä (2001).
 

Järjestettyjä kilpailuja

  • SM-kilpailut: 1996 pitkä matka, ryhmä 2 ja 2016 pitkä matka, ryhmä 1, molemmat yhdessä Lynxin kanssa
  • FSO:n mestaruuskilpailut: 1987, 2007 ja 2018
  • Baltic Junior Cup: 2013, kansainvälinen kaksipäiväinen
  • FinnTrailO: 2015 (yhdessä EsSu:n kanssa) ja 2017, kansainvälinen tarkkuussuunnistus
Koska maamme ensimmäinen siviilisuunnistuskilpailu järjestettiin kotinurkillamme marraskuussa 1923, olemme juhlistaneet tapahtumaa tarjomalla siihen liittyvät erikoiskisat, sekä 1983 (60 vuotta, kansallinen) että 2013 (90 vuotta, avoin kuntosuunnistus).
 

Seuran merkki

ok_logo75OK 77:n tunnusmerkin on suunnitellut seuran perustajajäsen Seppo Kontiola (1946). Seppo menehtyi sairaskohtaukseen työpaikan liikuntapäivän jälkeen elokuussa 1998. Merkin sanallinen, heraldinen selostus eli blasonointi on seuraavanlainen:

"Oranssisella, neliömuotoisella pohjalla kaksi, sisäkkäin, ylöspäin vasemmalle*      osoittavaa, hopeista nuolenkärkeä".  * Blasonoinnissa merkkiä (kilpeä) tarkastetaan kantajan näkökulmasta.

Merkin koko on 60 × 60 mm ja nuolenkärjen leveys on 8 mm. Nuolenkärjet symbolisoivat tekemistä "yhdessä eteenpäin". Nuolenkärjet muistuttavat kahta seiskaa (77), joka viittaa perustamisvuoteen (ja seuran nimeen). Etäältä merkki muistuttaa rastilippua. Kansanomaisesti merkkiä kuvataan sanoilla " kaksi seiskaa oranssisella pohjalla". 

Kysymyksiä ja vastauksia

Mitä OK 77 tarkoittaa?

  • 1977 on seuran perustamisvuosi, mutta OK tarkoittaa vain OK:ta, se ei ole lyhenne mistään.

Seura on kaksikielinen – eikö OK kuitenkin pohjimmiltaan tarkoita OrienteringsKlubbia?

  • Seura on kaksikielinen – kuten näistäkin sivuista voi todeta. OK:lle voi kukin antaa haluamansa merkityksen. Ainakin seuraavia on käytetty: Olemme Kauniaisista, Olemme Kärjessä, OoKoo - Okei! – ja jopa orienteringsklubb.

Millä nimellä OK 77:aa ja sen jäseniä kutsutaan?

  • Tuttujen kesken seuraa kutsutaan vain OK:ksi, joten olemme OK-laisia, OK-are på svenska.
  • Kisakuuluttajille tiedoksi, että nimi lausutaan mieluiten joko kokonaan suomeksi tai kokonaan ruotsiksi: "ookoo seiskaseiska" tai "ookoo seitkytseittemän" tai "uukoo shuttiushuu". Vältämme sekoituksia "uukoo seitsemänkymmentä seitsemän" tai  "ookoo shuttiushuu".  ;-)
  • Niin, ja seuran nimi kirjoitetaan "OK 77" eli välilyönnillä ja ilman väliviivaa. Lyhenne SSL:n tuloslistoilla on "OK77".